Hulp bij gehoorverlies of taalontwikkelingsstoornis

Heeft een peuter of kleuter gehoorverlies of (vermoedelijk) een taalontwikkelingsstoornis (TOS)? Dan is vroegbehandeling een belangrijke eerste stap. Het doel is dat communiceren weer leuk wordt en dat het kind zich leert uiten.

Ook willen we voorkomen dat achterstanden zich verder opbouwen. Neem een kijkje bij de groepsbehandeling van Kentalis voor kinderen met TOS en bij de groepsbehandeling voor kinderen met gehoorverlies. Groepsbehandeling is vaak onderdeel van vroegbehandeling, die Kentalis biedt in Almere.

Wanneer trek ik aan de bel?

Hoe merk ik of een kind in mijn groep misschien een TOS heeft? Wanneer trek ik aan de bel? Hoe help ik de taalontwikkeling van deze kinderen vooruit? Logopedist en docent Anneke Mientjes geeft in dit interview antwoord op veelgestelde vragen over TOS. Bekijk ook het filmpje over het herkennen van TOS en lees hoe je gehoorverlies bij een jong kind kunt herkennen.

‘Ineens oefende hij zijn eerste woordjes!’

En hoe ervaren ouders de hulp die Kentalis biedt? Maria vertelt als moeder hoe het is als je kind TOS heeft. “Dries zei jaren niets en oefende bij de vroegbehandeling ineens zijn eerste woordjes!” Marjolein is moeder van twee doof geboren kinderen en weet hoe het is als je kind doof geboren is, zoals haar zoontjes Luuk en Ivo.

Meer weten?

Wil je als professional meer kennis opdoen? Bekijk de online cursussen van Kentalis, bijvoorbeeld over TOS en meertaligheid en over de Dovencultuur. Op het YouTube-kanaal van Kentalis vind je ook verschillende filmpjes met tips, zoals dit filmpje over het stimuleren van een taalontwikkeling bij een peuter. Zo kun je thuis je kennis van TOS of gehoorverlies vergroten.

Ook kun je met vragen terecht bij de vroegbehandellocaties van Kentalis in Almere: aan de Randstad en de Chagallweg.