Gebaren op maat

Communiceren met gebaren is zinvol, zeker als het gaat om communicatie met het jonge kind. Bewust gebaren inzetten, naast de gesproken taal, is een verrijking. Zowel voor jou als voor het kind.

Je zingt vast wel eens een liedje met kinderen waarbij je gebaren gebruikt. Liedjes zoals ‘In de maneschijn’ en ‘Smakelijk eten’. En misschien doe je wel eens je vinger voor je mond en zegt daarbij: 'Ssst'. Dit soort gebaren maak je (onbewust) om meer duidelijkheid te creëren of om extra kracht en aandacht te zetten op een woord. Maar ook om meer plezier te geven aan het communiceren. Gebaren doen we allemaal al. Gebaren gebruiken in het contact met jonge kinderen en bijvoorbeeld in hun spel is heel erg waardevol. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van gebaren. Denk bijvoorbeeld aan het onthouden van woorden met ondersteuning van gebaren. Dit gaat makkelijker door die visuele en fysieke ondersteuning met een gebaar. Je maakt eigenlijk een 'plaatje' bij de woorden die je tegen het kind zegt. Bij meertaligheid kan gebaren een brug tussen de talen slaan en kun je als professional het kind makkelijker begrijpen. Kinderen verbinden snel de juiste woorden bij de gebaren waardoor ze zich eerder verbaal kunnen uitdrukken. In het gebruik van gebaren moet je oogcontact maken, je maakt écht contact met kinderen. Dit levert minder frustraties op bij kinderen omdat ze beter zelf kunnen aangeven wat er aan de hand is of wat ze graag willen. Met gebaren overbrug je de periode van taal begrijpen naar met taal spreken.

Het taalverwervingsproces wordt bij jonge kinderen zo ook veel eerder actief gestimuleerd waardoor kinderen op jongere leeftijd zien en ervaren dat tekens (woorden of gebaren) staan voor voorwerpen, personen en handelingen. Bovendien leren kinderen dat eenzelfde begrip in verschillende situaties een andere betekenis kan hebben. Zo is een 'auto’ om in te rijden met papa en mama, maar ook om mee te spelen en kan die ook getekend zijn op een plaatje in een boek. Wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren geef je elkaar een 'ondertiteling' waardoor misverstanden voorkomen worden en je sneller weet waar het kind over praat.

Nieuwsgierig geworden naar de gebaren?

Op de website van www.gebarenopmaat.nl kun je meer informatie vinden over trainingen en workshops. Of u kunt contact opnemen met desiree@gebarenopmaat.nl.

Tips, Apps en informatieve websites:

Apps: iSIGNNGT, Leren gebaren, ‘Het gebaar van de dag’, KinderGebaren, Kwebl.

Informatie, scholing en materialen: https://gebarencentrum.nl

https://www.gebarenwebwinkel.nl

https://www.babygebaar.nl

Dit artikel is geschreven door:

Desirée Jongejan-Bruins, Gebaren op maat